Melyik eszközön olvassak ebook-ot? Tablet PC vs. E-olvasó.

Egyre többen érdeklődnek, hogy milyen eszközön érdemes leginkább ebook-ot olvasni. Most a felhasználói szokások oldaláról nyújtunk támpontot a választáshoz.

Milyen eszközökön lehet egyáltalán ebook-ot olvasni Magyarországon?

Már több bejegyzésünkben is érintettük ezt a kérdéskört, mivel ez izgat benneteket a leginkább. Több típus is szóba jöhet itt: asztali számítógép, notebook, tablet pc, e-olvasó, oksotelefon. Olvass róla bővebben a korábbi cikkünkben! Talán éppen ezért nem könnyű annak eldöntése, hogy milyen típust érdemes választani.

Válasszunk először típust!

Szerencsére mára az összes eszköztípusnak van elérhető árú változata, ezért a pénztárcánk által megszabott keretet elég majd figyelembe venni a konkrét eszköz kiválasztásánál. Valójában két fontos kérdést kell feltenned magadnak a választás előtt. Az első az, hogy mennyit olvasol évente, a második pedig az, hogy mennyire fontosak az ábrák, színek az olvasmányaidban. Ezek alapján kaphatsz némi segítséget a következő ábra alapján:

Útmutató az eszköz választásához

Útmutató az eszköz választásához

Ha nem vagy nagy könyvfaló, akkor nem érdemes csak az olvasás miatt eszközt venned, hacsak nem tervezed, hogy jóval többet fogsz olvasni a jövőben. Magyarországon kevés olyan olvasó van, akinek sem számítógéphez, sem okostelefonhoz nincs hozzáférése. Így a már meglévő eszköz használható.

Ha ezen a kérdésen túljutottál, akkor azt kell tisztáznod, hogy az érdeklődési körödnek megfelelő könyvekben sok ábra szerepel-e, ezeknek mennyire fontos a színe. Általában a gasztronómiai, üzleti és egyéb szakkönyvekben jellemzően sok az ábra. Ebben az esetben az e-könyv olvasó nem jó választás, mivel a legtöbb olvasó jó, ha 16 szürkeárnyalatot képes kezelni és a képábrázolásuk sem az igazi. Ilyenkor marad tehát a tablet PC.

Ha zömmel szórakoztató és szépirodalmat olvasol, ahol jellemzően kevés az illusztráció, akkor az e-könyv olvasó jobb választás, mivel kevesebb energiát fogyaszt, több órás olvasás esetén sem bántja a szemedet és kisebb súlyú, könnyebben hordozható, mint a tablet PC.

Sokan vagyunk olyanok, akik ábra intenzív és szórakoztató irodalmat is olvasnak bőven. Ebben az esetben is jól jön az e-könyv olvasó,ugyanis az illusztrált e-könyveket tudjuk olvasni számítógépen is.

Még ez év elején két cikkünk is megjelent a blogon, amelyek bemutatták a tablet pc-ket és az e-könyv olvasókat. Azóta jelentek meg ugyan újabb készülékek, de az alapvető kép nem változott. Érdemes körülnézni az aktuális ajánlatok között, mert az idei Karácsony slágertermékeiről van szó.

Írta: Szűcs Roland

1 Comments

  1. Egy nem nagy könyvfaló 2014-06-11 at 11:39

    “Ha nem vagy nagy könyvfaló, akkor nem érdemes csak az olvasás miatt eszközt venned…”

    Nos ezzel nem értek egyet. Komolyabb szakkönyveket, amelyek tipikusan 1-2 ezer oldalasak nagyon kellemetlen okostelefonon olvasni. Nekem legalábbis 10 oldal után már kifolyik a szemem az apró betűktől.
    Ezen kívül egy e-olvasó a szabadban remekül használható, míg a csillogó kijelzős smart phone, vagy tablet szinte olvashatatlan, de legalábbis erősen megterhelő.

    Ha az ember csak 1-2 ilyen könyv elolvasát is tervezi, már megéri egy rendes e-olvasót venni. Ha pedig megvette, akkor úgyis lesz mit olvasni rajta.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 13 dolog, amit minden kiadónak tudnia kell a digitális könyvkiadásról! | Book and Walk blog

Leave a comment

Your email address will not be published.


*