Vendégposzt: Tények és lehetőségek a könyvkiadás – és forgalmazás változó területén

Az alábbi bejegyzést egyik szerzőnk írta tapasztalatairól:

publikálás

Kép forrása: epp-cd.eu

Szeretném megosztani az Olvasókkal néhány tapasztalatomat, amit az utóbbi időben gyűjtöttem a magánkiadással kapcsolatban.

Mielőtt rátérnék a konkrétumokra, szeretnék egy talán kicsit elkoptatott, de annál fontosabb kifejezést leírni. Önmenedzselés.

A könyvkiadás területén jelentős változások mennek végbe. Elsősorban rajtunk fog múlni, hogy az átalakulások során kialakuló lehetőségeket a saját hasznunkra tudjuk-e fordítani. Ha kicsit profán akarnék lenni, a fogalmat így bontanám ki: „Soha ne várd, hogy felhívjanak!” Talán a ’80-as években bejáratott rendszer volt az, hogy valaki megírt egy könyvet, majd a kiadó „felkarolta” és onnan már minden ment magától. Esetleg az olvasótalálkozók időpontját kapta meg a szerző, ahol időben meg kellett jelenni. Fogadjuk el, hogy néhány kivételtől eltekintve, erre egész egyszerűen már nincsenek meg az anyagi lehetőségek.

Az utóbbi időben azonban olyan fejlemények következtek be, amelyek bizakodásra, sőt kitörési lehetőségre adnak alkalmat. Az írónak nagy befolyása lehet saját marketingtevékenységére. Ezt nem csak érdemes, hanem szükséges is kihasználnunk.

Most nézzük a konkrétumokat:

Tény, hogy az e-book hazánkban még korántsem annyira elterjedt, mint a hagyományos, papír alapú könyv. Ez azonban változik, érdemes az amerikai fejleményeket figyelemmel kísérni.

Az általam ismert e-book kiadók rugalmasak a szerzői jogok kezelésével kapcsolatban. Nem követelnek kizárólagosságot, ami mindenképpen üdvözlendő hozzáállás. Erre a részletre nagyon figyeljünk. Lehetőség szerint ne adjuk oda egyik kiadónak vagy forgalmazónak se a kizárólagos jogokat. Később nagyon megbánhatjuk, ha óvatlanok vagyunk.

A „szerzői magánkiadás” fogalma egyáltalán nem idegen a magyar könyvpiacon. Legyen ez is az önmenedzselésünk szerves része. Adózási és számlaadási szempontból sem menthetetlen az ügy, sőt jogrendszerünk ismer egy előnyös megoldást. Kifejezetten a kreatív, művészeti tevékenységet végzőknek találták ki azt a lehetőséget, hogy vállalkozás alapítása nélkül tudunk szabályos számlát adni bevételeinkről. Mivel bevételünk nem rendszeres (sajnos) és nem engedélyhez kötött (írjunk mindenkiről szépet és jót!), ezért a jelenleg hatályos jogszabályok lehetőséget adnak arra, hogy „adószámos magánszemélyként” folytassuk tevékenységünket. A részletszabályoknak érdemes utánanézni, a számlatömb megvásárlása nem okozhat gondot (kiváltképp, ha elektronikus számlát adunk). Tevékenységünk szigorú értelemben nem „üzletszerű”, hiszen mi konkrétan nem végzünk semmilyen olyan kereskedelmi tevékenységet, amelyhez telephely kellene. Ezért sem szükséges a vállalkozói igazolvány kiváltása, hiszen abszurd dolog lenne székhelyként és telephelyként a saját otthonunkat bejelölni, ahol legfeljebb a számítógépünk található.

A végére hagytam a marketinget, bár ha már rendelkezünk kész könyvvel, akkor ez legalább olyan fontos terület, mint alaptevékenységünk. Korábban ezt a szerepet is átvállalták a kiadók. Ha jelenleg is erre várunk, akkor megsértjük a fentebb ismertetett alapszabályt. Ha komoly terveink vannak, elsődlegesnek tartom azt, hogy rendelkezzünk saját weboldallal. A webtárhely és a domain név éves fenntartása néhány ezer forint, de megfelelő használattal gyorsan kitermeli a fenntartási költségeket. A saját karakterrel kialakított, önálló oldal kialakítása hosszútávon része lehet üzleti megjelenésünknek. Felhívom a figyelmet arra, hogy sokan a könnyebb utat választják és felregisztrálnak különböző ingyenes felületekre, ahol reklám ellenében kaphatunk „önálló felületet”. Ezeknek az oldalaknak több hátrányuk is van. Korlátozottak a felhasználó lehetőségei és általában komolytalanná lesz ezáltal az ember. A weboldalunk önálló ötleten alapuló domain címe és felépítése jelezheti hosszú távú szándékainkat. A feltöltést és praktikus kialakítást megkönnyíthetik az oldalra integrálható tartalomkezelő modulok (pld.: Joomla).

Utolsóként néhány szót a folyamatos publikációról. Egy-egy könyv megírása időigényes feladat. Azonban ahhoz, hogy fenntartsuk az érdeklődést, gyakrabban kell hírt adni magunkról. A weboldalunk gyakori frissítése mellet, jó ötletnek tartom különböző újságokkal való kapcsolatok fenntartását. Cikkeink végén mindenképpen szerepeljen vagy a kiadó és a könyvünk elérhetősége vagy a saját weboldalunk linkje.

További infók: www.messagefromthegods.com
Írta: Zsófia Kárpáti

1 Comments

 1. Érdekes, értékes gondolatok és praktikus ötletek. Apró kiegészítő ötletem a következő:

  Ahogy a nagyvilágban, a régi időkben ismert szakma volt az irodalmi ügynöké,
  most egymással, kölcsönösen pótolhatnánk ezt.
  Én például szíves-örömest olvasom írótársam művét és kölcsönösség alapján (de enélkül is), vállalom, hogy népszerűsítem a jó könyvet. Ezt “mandiner-marketingnek” nevezném. Mennyivel könnyebb, sokszor hatásosabb mást dícsérni mint önmagunkat… Csak az vehet részt egy ilyen mandiner-marketing klubban, aki nem érzi, hogy “konkurrensét” támogatja.
  Régi magyar írókörökre (Nyugat stb) gondoljunk: hány meg hány befutott író segítette az induló tollforgatókat.

  Ha hozzászólásom maradi, kérem betudni hetven éves lényemnek.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*