Lapozzunk ebook-ot!

Különböző számítástechnikai eszközök versenyeznek az ebook olvasók kegyeiért. Rövid cikkemben azt járom körbe, hányszor is kell lapoznia egy e-könyv Olvasónak 100 oldalas papír alapú könyv elolvasásához.

Múlt

Az elmúlt évtizedekben hosszabb műveket szinte kizárólag nyomdai úton olvastunk. A kereskedelemben az A5 (félbehajtott A4) méret terjedt el leginkább, a tudományos, üzleti anyagok tekintetében pedig inkább az A4-et használták nem kereskedelmi forgalomban.

Mára érezhetően előre tört az ebook. A nem kereskedelmi forgalomban ez már jóval korábban megtörtént, hiszen a tanácsadó, kereskedelmi cégek a saját elemzéseiket, termékbemutatóikat ebook formában tette közzé. A változás szele elérte a kereskedelmi jellegű könyvértékesítést is.

Jelen

Az összehasonlításban, az ebook olvasásra leggyakrabban használt 3 eszköztípuson keresztül mutatom be a lapozások számát. Okostelefon, e-ink olvasó, table pc. Ezeknek is számtalan típusa létezik, ezért három ismert és elterjedt márkát választottam ki a szemléltetésre:  Samsung Galaxy S,Kindle, Ipad. Mindegyik a maga kategóriájának meghatározó szereplője.

Samsung Galaxy, Kindle, Ipad

Samsung Galaxy, Kindle, Ipad

Kifejezetten e-book olvasásra fejlesztették a Kindle-t. Az Ipad egy notebook funkcionalitásával vetekszik, míg a Samsung elsősorban telefonálásra való, de műszaki paraméterei lehetővé teszik a böngészést, levelezést, játékot is, nem beszélve a multimédiás képességeiről.

A tesztet úgy végeztem el, hogy kényelmesen olvasható nagyságúra állítottam a betűket az eszközökön, és olyan közel tartottam a szememhez, ahogy az adott eszköz szokásos használata ezt indokolta. A grafikon azt mutatja, hány képernyőre fér egy 100 oldalas A5-ös oldalméretű könyv!

 

Képernyők háborúja

Képernyők háborúja

Amint látható egy okostelefonon közel 400 képernyőt kell “átlapoznunk” ahhoz, hogy a végére jussunk egy 100 oldalas könyvnek. Még a Kindle esetében is, amit kifejezetten ebook olvasásra fejlesztettek, több mint 250 lapozás kell. A 25 cm körüli képátlóval rendelkező IPAD esetében csak 75 képernyőt foglal el a 100 nyomtatott oldal.

Ijedtségre azonban semmi ok, még a kisebb eszközök esetén sem. A lapozáshoz szükséges idő és energia nagyságrendekkel kisebb a digitális verziók esetében.

Jó lapozgatást!

Írta: Szűcs Roland

1 Comments

  1. Sziasztok! Nemrég egy okostelefon büszke tulajdonosa lettem és teljesen rákattantam a játék letöltésekre. A kedvenceim az autós játékok, lány létemre is 😀 és legutóbb találtam is egy klassz, ingyenes alkalmazást, a legjobb hogy nyerni is lehet vele! Függő lettem! 😀 Kattanjatok rá ti is!https://play.google.com/store/apps/details?id=air.hu.erste.cargame2&feature

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. 13 dolog, amit minden kiadónak tudnia kell a digitális könyvkiadásról! | Book and Walk blog
  2. Hogyan készüljünk fel az e-book kiadásra? | Book and Walk blog

Leave a comment

Your email address will not be published.


*