A német könyvpiacot is utolérte a változás szele!

Német kiadók az e-könyvekről Német kiadók az e-könyvekről

A világ 3. legnagyobb könyvpiacán, Németországban is érződik a változás szele. Az e-könyvek mára megkerülhetetlen tényezői a kiadók stratégiájának.

Hagyományos könyvpiac

Magyarországról szinte felfoghatatlan a német könyvpiac nagysága, amely 2010-ben közel 10 mrd EUR volt. Ez 50-szerese a magyar piacnak. A 2008 óta tartó válság elérte Németországot is, annak ellenére, hogy  még 2010-ben is képesek voltak 1% alatti növekedést produkálni.

Hasonlóan a magyar piachoz, az internetes értékesítés részaránya folyamatosan nő, ami kiváló táptalajt jelent az e-könyvek számára is.

Német e-könyvpiac

Annak ellenére, hogy a német e-könyvpiac még gyerekcipőben jár, 2011 végére már egyértelművé vált az e-könyvek megkerülhetetlensége. Az e-könyvpiac mérete kb. 1%-a volt a papír könyvek piacához képest, azonban imponáló növekedést mutatnak az értékesítési számok 2010-hez képest (duplázódás).

Érdekes, hogy a német olvasók jelenleg sokkal inkább tábla pc-ket használnak, mintsem e-ink alapú, kifejezetten e-könyvek olvasására szánt eszközöket. Az olvasók viszonylag konzervatívak, és egy jelentős részük nem lát előnyt az e-könyvben. Ez a vélekedés azért furcsa, mert Németországban az e-könyvek átlagosan 20%-kal olcsóbbak a papír alapú verziókhoz képest. Kérdés, hogy a nem túl árérzékeny piacra milyen hatással lesz, ha eltűnik az e-könyvek 12%pontos hátránya, amely további árcsökkenéshez vezet majd.

A jelenlegi állapotokat jól érzékelteti, hogy a frissen kiadott címek 42%-a már e-könyvben is megjelenik, míg a backlistás könyvek 30%-a érhető el elektronikus formátumban. Ettől, mi magyarok még elég messze vagyunk.

Német kiadók hozzáállása

A kiadók várakozása szerint 2015-re a a bevételük 17% már e-könyvekből fog származni. Ennek megfelelően már nem azon gondolkoznak, hogy szükség van-e az e-könyvek előállításához szükséges folyamatok átalakítására, beruházásra. A fő kérdés már csak az, hogy mikor?

Német kiadók az e-könyvekről

Német kiadók az e-könyvekről

Az arányokból jól látszik, hogy a kiadóknak mintegy fele már integrálta folyamataiba az e-könyvek kiadását. 40%-uk tervezi a digitális publikálást és csak 10% az, aki vagy nem tudja, vagy nem tervezi a belátható jövőben.

A kiadók pontosan tudják, hogy rögös út az elektronikus könyvkiadás, de azt is látják, hogy a hagyományos könyvpiac motorja kifulladóban van. Éppen ezért az e-könyveket reménysugárként veszik számításba.

Európában jóval kisebb mértékű az e-könyvek elterjedése, mint az USA-ban. Az egész könyvszakma úgy tekint az e-könyvekre, mint a papír könyvek elektronikus verziójára. Ez súlyos hiba!

Amint a különböző szabványosítási kísérletek révbe érnek az epub 3, HTML 5, CSS 3 területén, számtalan olyan lehetőség nyílik meg a kiadók számára, amely a hagyományos kiadás esetében értelmezhetetlen volt: interaktivitás, animációk, letölthető template-ek a könyv részeként, hang effektek.

Ez nem kis kihívás a kiadók részére, hiszen a lehetőségek kiaknázásához olyan kompetenciákra van szükség, amelyet eddig nem kellett használni a publikálás során.

A teljes cikk elolvsható angolul.

Írta: Szűcs Roland

2 Comments

 1. Kedves Roland…
  Okozatot csak okok feltárásával lehet/ne boncolgatni, orvosolni.
  Miért nem kell a könyv? Uram Atyám!
  Elsőként, a nagy híres Etalon – USA – finoman kifejezve, “különös” oktatási rendszere eredményezte – Európában is – ezt a szemléletet. Németek amúgy is hajlamosak voltak “felnézni” Amerikára… és követték őket…
  1989 után nálunk is ez lett “divat”… Oktatás átalakult, amolyan – “tudjon a gyerek olvasni és számolni” stílusra. Nézzük fentebb.
  Elhűlve tapasztaltam, oktatói színvonal “különös átalakulását!”
  Egyetemeken, Főiskolákon, karok százai alakultak. Mindenki egy-egy szeletke lett – és egyetemi, főiskolai tanárok százai “oktatnak” szeletkék tananyagait. Netán egy feltaláló elvisz egy összetett új környezetbarát anyagot Egyetemekre, Főiskolákra, elképedten nézik… Amennyiben “összetett” az új anyag, legalább hét “karnak”, tanszéknek kell/ene “összefogni, hogy véleményt alkossanak! Teszik ezt? Egy fenét! “Nem hozzánk tartozik” – véleményezik.
  Bezzeg ha Konferenciákról van szó! Akkor már dübörög az Egyetem, “Jöjjenek a magyar feltalálók” – majd “Mi” véleményezzük, mit ér az egyetemesen gondolkodó magyar feltaláló terméke! Úgy ám! Arról nem szól a fáma, “hogyan véleményeznék”, mikor egyedül az eszement magyar feltaláló ismeri “az új anyagot!”
  Jómagam, alul, legalulról kezdeném. Már az elemi iskola legalsó szintjén “látszódik” a kisdiák hova tartozik – idővel. Reál, vagy Humán beállítottságú…
  Reál beállítottságú gyermekeknek egyszerűbb, általában nem is érdekli őket a könyvek. Bezzeg a “humánnak” nevezhető gyermekek. Ha jó a tanító, tanár, akkor a könyv szeretetét “tanítani” lehet/ne… Szülőkről – mai világunkban – nem szólok!
  Végső soron a pedagógia dönt. Annak az oktatott tananyaga, és a hallgatóknak mutatott út! Bátorkodom megjegyezni, vajh” a főiskolai, egyetemi tanárok, “képességeit” – kontrollálja bárki? Egy frászt! Írhatnék számtalan “magyar mintát”, kiből lehetett – adottság nélkül – ilyen olyan “oktató”… “Ilyen”, nálam negáló jelző!
  Megállapításom.
  Amíg nincs jó pedagógus, követelmény, és jó tananyag “lentebb”, addig nincs eredménye – mert nem is lehet – könyvek szeretetének. Bármilyen könyveké…
  És hol van még “ide” az elektronikus eszköz, annak használata?
  Táblagép? Hogy meg ne szakadjak a nevetéstől!
  Ez és ilyen szemlélet – amit “Rolandtól” olvastam, csakis fiatal és tapasztalatlan ember tollából lett közreadva. Mérget veszek rá, mert “nem látja fától az erdőt!”
  Valahol ott tartunk ezzel a kérdéssel a mai világunkban – mi lett előbb?
  Tyúk, vagy a tojás?
  Vicc az, civil vagyok! Mindent megvetek, ami megossza az embereket…
  Amúgy, én megbecsülném az öregeket…
  Akik még akkor tanultak, amikor Pedagógusok voltak és hozzá – tananyag!
  Azt is tudom, egy Ember – korosodva, nem okosabb lesz, hanem bölcsebb!
  Ezt nem követtem most.
  Mert akinek írtam, nem tudja hova tenni!
  Megérdemli az emberiség, amit kap! Megérett a pusztulásra.

  Kelemen Péter József.

  • Kedves Kelemen Péter József,

   Köszönöm hozzászólását!
   Az elektronikus eszközök olvasásra történő használatában Európa jócskán lemaradt az USA-hoz képest, de ez önmagában nem katasztrófa, hiszen a lényeg az olvasáson, és nem a formán van. A cikk fő üzenetét illetően nem a technológiai szakadékot, és pláne nem az oktatási rendszert vette górcső alá. Éppen ellenkezőleg, annak, a statisztikai adatokkal alátámasztott örömhírnek adtam hangot, hogy végre Európa legnagyobb könyvpiacán is megmozdult valami. További jó hír, hogy ez a mozgolódás Magyarországon is érződik már.

   Nem osztom a véleményét, mely szerint megérett az emberiség a pusztulásra. A technológiai fejlődés eredményeként az USA-ban már most többet olvasnak az emberek. Ez olyan reménysugár, amely számunkra is hasznos lehet.

   Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*