Hihetetlen lépés az Európai Bizottságtól

EU zászló

Kép forrása: redicecreations.com

Franciaország és Luxemburg is egységes adót szabott ki az elektronikus és a papír alapú könyvekre, ezért a lépésért azonban az Európai Bizottság eljárást indított a két ország ellen. Ugyan az Uniós részlegek egyezséget kötöttek arról, hogy a digitális és a nyomtatott könyveket jogilag egy szintre hozzák 2013-ban, most viszont úgy tűnik, hogy aki ennél előbb cselekszik, az büntetésre számíthat. Ráadásul ez ellent mondd Brüsszel törekvésének, hogy egységesítsék az európai e-könyv piacot. Neelie Kroes uniós biztos, és a beszélgetésen résztvevő e-könyvpiaci szereplők külön kiemelték az áfaszabályozás problémáját.

A kerekasztal-beszélgetésről bővebben itt olvashattok >>

Az ÁFA kedvezmény azokra a termékekre vonatkozik, melyek kulturális értéket képviselnek, ez viszont értelem szerűen független kell, hogy legyen a könyv fizikai formájától. Hiszen akkor is értékes egy könyv, ha azt adathordozón tároljuk, vagy internetről töltjük le. Ezért lenne logikus, hogy az EU tagállamok is azonos ÁFA-val illetik az e-könyveket, amit egyébként számos más országban már megtettek.

E-book

kép forrása: nexgadget.com

Az Európai Bizottság reakciója azért is problémás, mert a négy fő alapelvéből az egyik az, hogy a termékek szabadon áramolhassanak a tagállamok között. Ezzel a lépésével azonban valószínűleg azt próbálja megakadályozni, hogy az Amazon EU-s részlegének székhelye az adókedvezményt kihasználva átkerüljön Luxemburgba, és így a fogyasztók olcsóbban juthassanak hozzá az e-könyvekhez, mint hazai vásárlás esetén. Például a mi esetünkben ez 24%-os árcsökkenést jelentene. Ez a helyzet pedig valószínűleg leginkább a brit e-könyv áruházaknak nem tetszik, hiszen ott már komoly verseny alakult ki a helyi forgalmazók, és az Amazon között.

Itthon az adókedvezmény kibővítése a digitális termékekre 22 %-kal csökkentené az e-könyvek árát, de amíg ez nem valósul meg, addig a fogyasztók nagy része csak azt látja, hogy a forgalmazó kapzsisága miatt lehetnek drágábbak az elektronikus tartalmak.

A bejegyzés forrása, és részletesebb leírás itt >>
Írta: Zsófia Kárpáti

Leave a comment

Your email address will not be published.


*