E-könyv piaci trendek

Végre érezhető a mozgolódás az e-könyv piacon. Már évek óta vannak kifejezetten színvonalas internetes terjesztők és digitális kiadók, de a varázsnégyszögből mindig hiányzott valami.

Ahhoz, hogy az e-könyvek a megérdemelt helyre kerüljenek a vásárlók szemében, a következő feltételeknek kell teljesülni:

  • Elérhető klasszikus és kortárs tartalom;
  • olcsó eszközök, amelyek a digitális könyvek olvasására vannak optimalizálva;
  • innovatív terjesztés: hatékony keresési módszerek és ajánlatadó algoritmusok;
  • fenntartható üzleti modell.
Az első pontban érezhető elmozdulás, egyre több kiadó nyit a digitális technológia felé, demég az út felétől is messze vagyunk. Az eszközök ára szerencsére évről évre csökken, így egyre többen rendelkeznek olyan eszközzel, amely alkalmas a digitális tartalmak olvasására. Sőt, az oksotelefonok képernyője egyre nagyobb lesz, ami már milliók számára elérhetővé teszi az e-olvasást.
Az innovatív terjesztés kérdése is összetett probléma. Arra számítunk, hogy két éven belül már több tízezer e-könyv lesz elérhető kereskedelmi jelleggel. Becslésünk alapja az, hogy már most megjelentek a magánkiadást támogató szolgáltatók, így ha a kiadók nem foglalkoznak a digitális kiadással, akkor a lelkes szerzők a magánkiadás formájához fognak nyúlni, mint ahogy most is teszik. Éppen a nagy várható kínálat miatt lesz kulcskérdés, hogy az Olvasók mennyire könnyen és gyorsan tudják megtalálni a tűt a szénakazalban.

A fenntartható üzleti modell okozza a legnagyobb fejfájást. Sajnos az összes piaci szereplőnek el kell fogadnia a magyar piac piciny méretét. Büszkék lehetünk arra, hogy az ezer főre jutó kiadott címek számát illetően dobogós helyen, illetve környékén vagyunk évek óta. Ez a kínálat sokszínűségében jelentkezik, ugyanakkor a címenként elérhető bevételt jelentősen korlátozza. Így nem csoda, hogy eltekintve a több tízezres, esetleg százezres példányszámú címek kiadóitól, a legtöbb szereplőnek finanszírozási problémái vannak. Ez éppúgy igaz a kiadókra, szerzőkre, terjesztőkre.

Interjú az e-könyv piacról a Book and Walk vezetőjével

Interjú az e-könyv piacról a Book and Walk vezetőjével (képre kattintva megtekinthető)

Az üzleti modell váltásnak tehát arra kell választ adnia, hogyan kell átalakulnia a bevétel áramlásának ahhoz, hogy az alkotók továbbra is ösztönözve legyenek a művek írására, a kiadók a művek kiadására, míg a kereskedők a terjesztésre. Ha egy piac szereplőinek a jelentős része nem tud hosszú távon fenntartható nyereséget termelni, akkor ebből a zsákutcából kétféleképpen lehet kijutni:
  • A versenytársak számának jelentős csökkenésével: ez veszélyeztetné a  sokszínűségét a piacnak, és a kínálat szűkülése tovább csökkentené az Olvasók érdeklődését az amúgy is zsugorodó piacon.
  • Olyan terjesztési, kiadási módszerek választása, amely új alapokra helyezi a működést. Erről lesz szó bővebben egy külön cikk keretében.

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*