A könyvpiaci lejtmenet 2011-ben sem állt meg!

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete nemrég tette közzé a 2011-es könyvpiaci elemzését. A könyvpiac különböző szegmenseire bontva kaphatunk hasznos információkat.

Sajnos a 2008 óta tartó lejtmenet nem állt meg. A fogyasztói áron kalkulált forgalom beesett a lélektani 60 mrd Ft-os határ alá. Nem kell ezen meglepődnünk, hiszen az egész gazdaság állapota is hasonló képet mutat, ennek ellenére a szakmabeliek egy része reménykedett a csodában.

Könyv kiskereskedelmi adatok (mrd Ft)

Könyv kiskereskedelmi adatok (mrd Ft)

A 2008-2011-ig terjedő időszakban 8 mrd Ft tűnt el a könyvpiacról. Ez érzékenyen érinti a szereplők mindegyikét, legyen szó szerzőről, kiadóról, terjesztőről. Nemzetközi porondon sem vitézkedik a könyvpiac, de legalább nem csökkenek.

Vészjósló jel, hogy 2008 óta átlagosan, évente 4%-kal csökken a piac mérete nominálisan. Inflációs környezetben azonban ez nem nyújt világos képet a valódi piaci folyamatokról. Ha elvégezzük az inflációs korrekciót, akkor azt mondhatjuk, hogy az elmúlt 4 évben átlagosan 8%-kal költünk kevesebbet.

Érződik a cselekvéskényszer a kiadókon, szerzőkön is. Öröm az ürömben, hogy egyre többen kezelik lehetőségként az e-könyves kiadást. Nyilvánvalóan rövidtávon ez sem fog sokat segíteni. Ahhoz viszont elengedhetetlen, hogy 3 év múlva is talpon maradjunk.

Írta: Szűcs Roland

3 Comments

 1. Érdekes alternatív publikációs megoldás az e-könyvön kívül a lulu.com modellje. Ilyen van itthon?

  Magánkiadásban itthon bárki kiadhat, forgalmazhat e-könyvet?

   • Kedves Attila!

    Magánkiadásra e-könyvként ismert már a publio és többen is jönni fognak hasonló megoldással. A Lulu.com modelljére is van példa. Tudtommal a konyvmuhely.hu is nyújt hasonló szolgáltatást.
    Hamarosan az e-könyv szolgáltatóknál is megjelenik a POD, ami a digitális nyomtatásnak is még egy durvább megvalósulása. Itt általában egy darab készlet sincs, csak egy példányokat nyomnak.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*