A TV megöli az olvasást?

A 15-74 év közötti lakosság körében végzett felmérések alapján, az átlag magyar 6-szor annyi időt tölt tv nézéssel, mint olvasással.

Kulturális időtöltésünk

Tévézés temeti az olvasást?

Tévézés temeti az olvasást?

Nem számít újdonságnak, hogy mi magyarok szeretünk tv előtt ülni. Nemzetközi viszonylatban is Európa dobogós helyein szerepeltünk az elmúlt időszakban. Az már inkább meglepő, hogy 4-szer annyi időt töltünk a tv előtt, mint olvasással és internetezéssel egyszerre.

Nem csak ezt, hanem egyéb kulturális tevékenységre fordított idő adatokat is megtudhatunk a KSH által publikált 2009/2010-es adatokat tartalmazó felmérésből. Szerencsére a kimutatás készítői az átlagos adatokon kívül bemutatják a tevékenységet végzők arányát és a tisztított átlagot is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy csak azokat veszik bele az átlagszámításba,akik végzik is a tevékenységet.

A következő táblázatban összefoglaltam a kulturális tevékenységekre szánt időt, amelyek relevánsak a könyvpiac szempontjából.

Kulturális időmérleg adatok

Kulturális időmérleg adatok

A tv dominanciája egyértelműen látszik. Az átlagos olvasással töltött időnél szerepelő adat még a kisebb baj. Mindössze a vizsgált lakosság egy negyede olvas! Egy percig se legyen kétségünk arról, hogy az internet mostani fejlődési üteme mellett a 2012-es adatok további csökkenést fognak mutatni. Ezt már nem kellene megvárnunk.

 E-könyv, mint megmentő

A tévénézés, internetezés térnyerésének lehetünk tanúi. Ez a jelenség azonban csak a felszín. A fogyasztói szokások változása több fronton is jelentkezik.

Egyre kevésbé vagyunk képesek hosszú ideig figyelni, ugyanazt a tevékenységet végezni. Igényeljük a képek, videók jelenlétét. A harmadik általános érvényű változás, hogy sokkal türelmetlenebbek vagyunk, kérdéseinkre azonnal választ várunk. Ez utóbbival a tv-nek is meg kell birkóznia, különben alulmarad az internettel szemben.

Az e-könyv technológia lehetőséget ad a könyvpiac számára, hogy a versengő technológiák támadását kivédje. Ehhez a következő irányba kell elmozdulni:

  1. Kisebb egységekre kell darabolni a tartalmat.
  2. Bátran kell nyúlni multimédiás elemekhez.
  3. E-könyvön belüli keresés biztosítása
  4. Elérhetőség könnyűvé tétele.
Ha van ötletetek, hogyan tudná az olvasás elfoglalni az őt megillető helyet, akkor írjátok meg!

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*