Lenni, vagy nem lenni? – a magyar e-könyv piac fő kérdése

Azt hittük, hogy csak Amerikában pörög az e-könyvpiac. Az USA-ban nem régen közétett kiadói jelentések alapján azonban egyre jelentősebb forgalmat realizálnak a külföldi piacokon is. Nem kellene csinálni valamit?

E-könyv sikerek az USA-ban.

Az már nem újdonság, hogy az USA nyújtja a legkiemelkedőbb teljesítményt az e-könyvek terén. Jeremy Greenfield cikkéből kiderül, hogy az idén 1.5 milliárd dollárra becsülik a várható éves e-könyv forgalmat. Ez hazai előrejelzések szerint megegyezik a magyar könyvpiac következő 6 évében elérhető kumulált forgalommal. Eddig még legyinthettünk erre, mondván az amerikai piac az nagy és más és….

A meglepő adat nem is az amerikai piac mérete, hanem az, hogy ezen amerikai kiadók a saját országhatárain kívül is elkezdtek pörögni. 2010-ről 2011-re az amerikai kiadók több, mint megnégyszerezték a határon túli forgalmukat. Míg 2010-ben közel 5 millió dollár árbevételt realizáltak, addig 2011-ben már több, mint 21 millió dollárról beszélünk.

Könyv vs e-könyv.

Továbbra is az amerikai kiadók nemzetközi tevékenységénél maradva érdemes a növekedésen kívül az abszolút nagyságokra is figyelni. Természetesen még mindig dominál a papír könyvek forgalma az amerikai kiadók nemzetközi tevékenységén belül. 2011-ben ez e-könyvek a kiadói bevételek 6,4%-át képviselték csak a határon túli terjesztésben, amely több, mint 300 millió dollárt tett ki. Még a papír alapú értékesítés is tudott minimális növekedést mutatni.

A növekedési ráták közötti különbség viszont drámai. Míg a nemzetközi értékesítések terén a papír alapú növekedés alig több, mint 2% volt, addig az e-könyvek növekedési üteme 333%. Nyilván ez a növekedési ütem nem tartható fenn és az is igaz, hogy alacsony számok esetében a magas növekedések semmitmondóak lehetnek. Ennek ellenére nem kell lángésznek lenni hozzá, hogy az e-könyvek értékesítési aránya tovább fog növekedni. Ezt erősíti meg az a tény is, hogy 2010-ben mindössze 1,5% volt az e-könyvek aránya a nemzetközi értékesítésben, addig 2011-ben ez már 6,4% volt. Várakozások szerint 2012-ben átlépheti a kétszámjegyű határt.

Tanulság a magyar kiadók számára

Mára egyértelműen kiderült, hogy az e-könyvpiac fejlődésének a legfőbb motorja a  rendelkezésre álló kínálat minősége és volumene. A nagy kínálat ugyanis a kiadók közötti versenyen keresztül automatikusan az árakat is versenyképessé teszi, ha éppen nem kartelleznek a szereplők, így a harmadik tényező is a helyére kerül.

Az e-könyvek népszerűsége töretlenül fejlődik. Az is jól látszik, hogy a határok egyre kevésbé jelentnek gondot a külföldi kiadóknak a terjeszkedésük során. A következő ábra egy fiktív kérdőíven keresztül mutatja be az alternatívákat.

Alternatívák a magyar kiadók számára

Alternatívák a magyar kiadók számára

Vegyük észre, hogy ha mi magyarok nem adunk lehetőséget az e-könyv szerelmeseinek, akkor a több nyelvet beszélő, eleve jobban kereső szegmensekben pozíciót veszítünk. Nem elég tehát, hogy a magyar papír alapú könyvpiac évek óta jelentősen csökken, hanem még az egyetlen dinamikusan növekedő szegmenséből is ki tudunk maradni.

Azt javaslom tehát, hogy ha van Magyarországon kiadód, vagy kiadónál dolgozol, akkor húzd be te is a megfelelő helyre az X-et.

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*