A könyvpiac zuhanása nem magyar sajátosság!

Divat panaszkodni a gazdasági válság következményei kapcsán, hogy zsugorodik a könyvpiac. Sokat nem segít, de legalább a szereplők önbizalmán erősítheti, hogy ez nem feltétlenül az ő hibájuk. Olaszország sincs jobb helyzetben.

Olaszország a nemzetközi könyvkiállítás kapcsán került rivaldafénybe. Jó és rossz hírek egyaránt köthetők az eseményhez. A Nyelv és Tudomány web oldalán található összefoglalóból kiderül, hogy a torinói kiállítás jelszava “digitális tavasz”. Több olyan portál is bemutatkozott, amely az író és olvasó közötti kommunikációt helyezi a középpontba.Ez mindenképpen jó hír, hiszen azt mutatja, hogy a változás szelét már ők is érzik.

A rossz hír az, hogy a papír alapú könyvek eladása jelentősen visszaesett a taljánoknál. Ami még meglepőbb, hogy az online értékesítés hanyatlást mutatott, ami Magyarországhoz képest még rosszabb helyzetet jelent, hiszen a magyar piacon ha más nem is, de az online könyvértékesítés nőni tudott az utóbbi években.

Becslések szerint az olasz piac mintegy 17-szerese a magyarénak, ami azt is jelenti, hogy egy átlagos állampolgár közel 3-szor annyit költ könyvre, mint nálunk, a piacuk hanyatlásának mértéke azonban drasztikusabb. Egy újabb megnyilvánulása az európai konvergenciának:)

Emlékeztetőül megmutatom a magyar piac alakulásának 2000-2010-es szakaszát.

Magyar könyvpiac forgalma (forrás:MKKE)

Magyar könyvpiac forgalma (forrás:MKKE)

Ha azt nézzük, hogy az inflációtól megtisztítva hogyan alakult a forgalom, akkor azt mondhatjuk, hogy 2010-ben közel 10%-kal költöttünk kevesebbet könyvre, mint 2000-ben! Ha a nominális adatokat nézzük, akkor 2008 óta lehetünk tanúi a hanyatlásnak, annak mértéke viszont jelentős. Ennek ellenére 2 év alatt tudtunk akkora esést produkálni, mint az olaszok 1 év alatt. Minden rosszban van valami jó!

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*