Adónak lehet pozitív mellékhatása?

A telefon adó bevezetése nem várt pozitív hatással lehet az e-könyvek keresletére. Ha kíváncsi vagy, hogyan és miért, akkor neked való ez a rövid cikk.

A távközlés nem ússza meg!

Megtépázott távközlés

Megtépázott távközlés

A távközlési szektorhoz kapcsolódó adónemek közül kettőnek is kulcsfontosságú szerep jut az e-könyvek keresletével kapcsolatban. Az internet adóról és a telefon adóról van szó. Mivel most folynak a tárgyalások, egyeztetések, ezért végleges megoldásról még nem beszélhetünk.

Az internetadóval kapcsolatban az a legnagyobb probléma, hogy a legtöbb szolgáltató fix havi díjas, korlátlan forgalmú csomagokat ajánl, ezért az ügyfélre lebontott forgalom a számlázási rendszerben nem áll rendelkezésre. Csak jelentős többlet beruházással tudják megoldani a cégek. Ehhez pénz és idő kell. Így reménykedjünk abban, hogy ennek bevezetése vagy elmarad, vagy nem forgalmi alapú lesz.

A távközlési adót egyértelműen a valós percforgalomhoz szeretnék kötni. Voltak havi díjhoz kötött javaslatok is, ez azonban nyilván nem alternatíva, hiszen az ügyfelek többsége feltöltő kártyás csomagban van, ami nem havi díj. A forgalom megadóztatása a lakossági szegmensben  10% körüli áremelésnek felel meg, míg a vállalati szegmensben 20% körüli emelésnek. Saját becslésem szerint ez a 3%-5% perccsökkenést fog okozni a szolgáltatóknál.

Miért jó ez az e-könyvnek? A magyar ügyfelek nagyon leleményesek tudnak lenni, ha spórolásról van szó. Abban a pillanatban, amint forgalomtól függő telefonadó kerül bevezetésre, egyre nagyobb arányban használják majd a viber, skype szolgáltatásait az okostelefonokon, tábla PC-ken. Ez pedig megnöveli az amúgy sem kicsi keresletét ezen eszközöknek. Amint nő az eszközök elterjedtsége, ez növeli az e-könyvek keresletét.

Összegzés

A bevezetett adóknak a következő feltételek valamelyikének kell megfelelnie ahhoz, hogy pozitív hatást tapasztalhassunk az okostelefonok és tábla pc-k kapcsán és így közvetve az e-könyvek piacán is:

  1. Internet adó nem lesz, csak távközlési és ez utóbbi forgalmi alapú.
  2. Internet adó is lesz és távközlési alapú, előbbi nem forgalmi alapú, utóbbi forgalmi alapú.

Írta: Szűcs Roland

1 Comments

  1. Egyetértek, hogy az okostelefonok iránti kereslet , a távközlési adó bevezetésével, emelkedni fog a VOIP alapú szolgáltatásoknak köszönhetően, de ebből még nem feltétlenül következik, hogy az e-könyvek iránt is növekedni fog a kereslet, legfeljebb az eszköz lehetőséget biztosít – a felhasználó számára -, hogy ezt a “funkcionalitást” is igénybe vehesse.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*