Botrányos e-könyv ÁFA hazánkban! – Csak erős idegzetűeknek!

Mennyire fontos Magyarországon az információhoz való hozzájutás hatékonysága?

Nemzetközi összehasonlításon keresztül bemutatom, hogy a magyar adószabályozás nagy mértékben támogatja a magyar könyvpiac kulturális sokszínűségét. Ugyanez nem mondható el az e-könyvek esetében.  Az ok egyelőre ismeretlen.

Papír alapú könyvek ÁFA-ja

Európán belül általános gyakorlat az, hogy az átlagos ÁFA kulcsnál jóval kisebb mértékű adókulcsot alkalmaznak. Ez hazánkban sincs másképp, hiszen a 27%-os ÁFA-val szemben 5%-os kulccsal adóznak a papír alapú könyvek. Érdemes régiónkra és Európára is kitekinteni!

Könyvek ÁFA-ja Európa országaiban.

Könyvek ÁFA-ja Európa országaiban.

Amennyiben az országkódok nem ismerősek, kattints ide!

Több érdekesség is leolvasható az ábráról. Jól látható, hogy főleg a volt szocialista országok alkalmaznak átlag feletti forgalmi adókulcsot. Éppen ezért duplán üdvözítő a magyar helyzet. 5%-os ÁFA kulcsunkkal jóval az európai átlag alatt helyezkedünk el (7,3%), így e tekintetben a magyar könyvpiac szereplőinek kevés oka van a panaszra.

Elektronikus könyvek ÁFA-ja

Az elektronikus könyvek megjelenése valódi kihívások elé állította a pénzügyi kormányzatot és az adóhatóságot, és állítja a mai napig is. A probléma az, hogy amikor digitális tartalmat vásárolunk, de nem fizikai adathordozón (CD, DVD, stb.), akkor ez szolgáltatásnak minősül. Éppen ennek a felfogásnak lett áldozata a magyar e-könyvpiac is. Felismerték ugyan a hatóságok, hogy a kulturális termékek tartalma számít és nem a formája, így például a hangoskönyvek, amelyeket CD-n értékesítenek, szintén haszonélvezőik az 5%-os ÁFA kulcsnak. De az e-könyvekre a kedvezmény már nem vonatkozik, mivel ezeket tipikusan letöltik, ez utóbbi pedig szolgáltatás. Jól mutatja a helyzet tarthatatlanságát a következő grafikon, amely az e-könyvek ÁFA kulcsát hasonlítja össze nemzetközi szinten:

E-könyvek ÁFA-ja Európában.

E-könyvek ÁFA-ja Európában.

A kép sokkoló! Európa kulturális élharcosából sikerült egy pillanat alatt „megkaparintanunk” az utolsó helyet. Ennek következményei nem söpörhetőek a szőnyeg alá. Míg papír alapú könyvek esetében az egy főre jutó címek megjelenését illetően Európa 3. legjobb országa vagyunk, addig az e-könyvek tekintetében messze az átlag alatt szerepelünk. Persze mondhatnánk azt is, hogy az e-könyv piacának szempontjából nem az a lényeges, hogy mekkora az e-könyvek adókulcsa önmagában, hanem az, hogy a papír alapú könyv és az elektronikus könyv ÁFA kulcsa hogyan viszonyul egymáshoz.

ÁFA büntetés mértéke az e-könyveknél

E-könyvek ÁFA hátránya (százalékpontban)

E-könyvek ÁFA hátránya (százalékpontban)

Hát, szemmel láthatóan itt sem ajnározhatjuk magunkat. Abszolút a sereghajtók közé tartozunk. Akik nálunk is rosszabbak, azok csak azért vannak mögöttünk, mert 0% körüli ÁFA kulcsot alkalmaznak a papír alapú könyveknél.

Ennek ellenére, van remény! Az szintén egyértelmű, hogy négy ország kivételével az ÁFA kulcsok magasabbak az e-könyvek esetében, mint a papír alapú verzióban. Maga az adózási probléma tehát Európa szintű. Egyre több országban van napirenden ez a téma és az EU egyértelműen az ÁFA különbség megszüntetésének irányába mozdul el a direktívák szintjén.

Végül, de nem utolsó sorban, ki kell hangsúlyoznom, hogy pusztán a zord adózási környezet nem magyarázhatja egyedül a magyar e-könyv piac fejletlenségét. Az Egyesült Királyság szintén jelentős ÁFA hátránnyal sújtja az e-könyveket, mégis Európa legfejlettebb e-könyvpiacáról van szó.

A panaszkodás és a kesergés helyett az a legjobb, ha minden szereplő a saját feladataira fókuszál a következő táblázat alapján:

Szereplő Elvárt magatartás Miért?
Kormány E-könyv ÁFA csökkentése a papír könyvek szintjére. Államháztartási hatása nincs, hiszen a 0 méretű piac 27%-a is 0. Így Államháztartási hatása nincs, de elősegíti a felzárkozásunkat a digitális kultúra terén.
MKKE Az eddiginél hatékonyabb lobby tevékenység. Saját magunknak kell kiharcolni ezt az intézkedést, nagyságrendje miatt nem top prioritás a Kormány számára.
Kiadók Bátran nyissunk az elektronikus könyvkiadás felé. Évek óta csökkenő könyvforgalom ellensúlyozására az egyetlen reménysugár.
E-könyv terjesztők Innovatív megoldások, amelyek kihasználják a termék digitális voltát. A fizikai terjesztő hálózat magasra tette a mércét. Az ügyfelek figyelmének megszerzéséhez pedig még sok a tennivaló.

Szívesen várok egyéb olyan ötleteket Tőletek, amelyek előre vihetik az e-könyvpiac fejlődését!

Írta: Szűcs Roland

3 Comments

  1. Nagyon egyszerű Luxemburgi székhelyű e-könyv kiadót kell üzemeltetni

    • Kedves Névtelen!

      Erről már lemaradtunk, és egyre nagyobb kockázat ezt megtenni, ugyanis erre a kerülő útra rájött az EU is. Ráadásul 2015 után az az adózási elképzelés, hogy az ÁFA kulcs mértéke nem a számlát kiállító cég székhelye alapján határozandó meg, hanem a vásárló hovatartozása alapján. Így ilyen rövid időre a cégalapítás és üzemeltetés költsége erre a rövid időre meghaladja az alacsonyabb árból származó többlet értékesítés hasznát.

  2. A vásárló nem mindig kér számlát, ez az EU-s elképzelés több szempontból is nonszensz.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Van másik út | Book and Walk blog

Leave a comment

Your email address will not be published.


*