Könyvkölcsönzés: a harc elkezdődött!

Egyre több vita folyik a könyvtárak helyéről, szerepéről a kulturális palettán. Nem csak XIX. könyvkiállítás témája volt ez, hanem az online cikkek jelentős része is foglalkozik ezzel a kérdéssel. A cikk apropóját az Akadémiai és Complex kiadó új kezdeményezése adja, amely májustól induló e-könyv kölcsönzést biztosít.

Könyvtár és az e-könyv viszonya

Könyvkölcsönzés: A harc elkezdődött

Már az USA-ban elkezdődött az a folyamat, hogy könyvtári funkciók egy részét piaci szereplők látják el. Először az Amazon vezetett be ilyen szolgáltatást. Ennek keretében rögzített időre lehet kölcsönözni könyvet. Az idő lejártával a könyv törlődik. Ha mélyére ásunk ennek a szolgáltatásnak, ez valójában egy árdiszkriminációs eszköz. Így biztosítható az, hogy a nagyon költségérzékeny ügyfelek is hozzájussanak a tartalomhoz.

Sok kiadó azonban nem örül ennek a kezdeményezésnek. Ez így volt az Usa-ban és vélhetően így lesz Magyarországon is. A miértre a jogvédelmi megoldások gyenge színvonala a válasz. Kétféle megoldás terjedt el a kölcsönzésre. Az egyik az Adobe DRMet használja, a másik regisztrációhoz kötött online olvasót biztosít.

Az Adobe DRM olyan technológia, amely biztosítja, hogy az adott e-könyvet csak a felhasználó által megadott olvasó eszközökön lehessen megnyitni. Sőt arra is lehetőség van, hogy ezt időben korlátozzák. Ez jón kapóra akkor, amikor könyvkölcsönzést szeretne egy szolgáltató csinálni. A megoldás legnagyobb hátránya, hogy az Adobe DRM-et csak az nem töri fel, aki nem akarja, így érthető, hogy miért nem ugrálnak örömükben a kiadók és a szerzők ezért a konstrukcióért.

A másik technológiai megoldás az, ha web alapú readert fejleszt ki a szolgáltató. Ehhez regisztrálni kell. Itt is ugyanúgy megoldható, hogy korlátozott ideig lehessen hozzáférni az olvasmányhoz. Ezeknek a rendszereknek a feltörése már nem annyira egyértelmű, mivel minden on-line readernél más és más technikát alkalmaznak a védelemre, ezért a hackereknek nem könnyű globális támadás keretében nevetségessé tenni a védelmet. Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy folyamatos on-line jelenlét kell. Ezen feltétel nem olyan szigorú akkor, ha szakmai, tudományos tartalmú könyvekről van szó, ugyanis ebben a szegmensben elfogadottabb a számítógépen történő olvasás.

Kíváncsian várom, milyen fogadtatása lesz a szolgáltatásnak szakmai körökben. Az biztos, hogy a sikeresség feltétele a nagyszámú elérhető digitális tartalom is.

 

Nektek mi a véleményetek az e-könyvek kölcsönzésével kapcsolatban?

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*