Milyen eszközön tudunk e-könyvet olvasni?

Bemutatom azokat a készüléktípusokat, amelyek lehetővé teszik az e-könyvek olvasását. Ezek között nincs minden tekintetben legjobb megoldás, hiszen valamennyi típusnak vannak előnyös és hátrányos tulajdonságai. Nem érthetjük meg az e-könyvek világát addig, ameddig nem ismerjük meg az olvasáshoz szükséges eszközöket.

Okostelefon

Az okostelefonok népszerűsége számosságukban rejlik.  Világpiaci statisztikák szerint 2011-ben közel 500 millió darab okostelefont értékesítettek. Ez jóval nagyobb szám, mint a számítógépek, vagy tábla pc-k értékesítési adatai. A töretlen fejlődés Európára  is igaz, ahol 2011-ben 67%-kal adtak el több okostelefont, mint 2010-ben a GFK Hungária Kft. kutatásai szerint.

Legnagyobb előnyük, hogy mindig velünk vannak és legszemélyesebb tárgyként tekintünk rájuk. Színekben gazdag képek, videók megjelenítésére is képesek. Ezen túl az internetkapcsolat is egy vonzó szempont. Legtöbb esetben még a 300 grammot sem éri el a súlyuk. Három fő hátránya lenne az okostelefonoknak, ha az első két hátrány nem semlegesítené a harmadikat.  Az akkumulátor rövid élettartama és a kis képernyő a két legfontosabb negatívum. Az, hogy hosszú órákon át nem kényelmes olvasni rajta, csak elméleti akadály. Mire odáig jutnánk, már lemerülne a telefonunk, vagy hívnának bennünket.

Azon ügyfeleknek ajánljuk, akik nem akarnak külön beruházni e-könyv olvasóba, általában 5-30 percet tudnak egyszerre olvasni.

Tábla PC

A legtrendibb számítástechnikai eszközök címét a tábla PC érdemli meg. Az utóbbi két évben az értékesítés növekedés minden egyéb számítástechnikai eszközét felülmúlta. Nagyobb képernyőjének köszönhetően sokkal könnyebben lehet rajta olvasni, ennek ára azonban a nagyobb súly. Technológiai értelemben az okostelefonhoz nagyon hasonló tudással rendelkeznek. Az akkumulátor élettartamát tekintve a tábla pc-k sem dicsekedhetnek 8-10 óra folyamatos használatnál többel.

Elsősorban a netbookok piacát csökkentik, mert mindkét eszköz főként a tartalomfogyasztók kedvence. Ők azok, akik sokkal több könyvet olvasnak, videót néznek, mint amennyit készítenek. Valljuk be, legtöbben ilyenek vagyunk!

Azoknak ajánljuk, akik egyébként is sűrűn szörfölnek az interneten, facebookot használnak, és sokat e-maileznek. Mivel ebben az esetben eleve rendelkeznek tábla pc-vel, könnyen használhatják olvasásra is. A tábla PC akkor optimális választás e-könyv olvasására, ha összetett szerkezetű, multimédiában gazdag dokumentumokat tartalmaz.

E-könyv olvasó

A tipikus e-olvasó nem használ aktív háttér megvilágítást, ezért kiválóan alkalmas a hosszú távú olvasásra is. Súlyuk pehelykönnyű, méretüket nézve az okostelefonok és a tábla pc-k között helyezkednek el. Egy-két méregdrága modelltől eltekintve kizárólag szürkeárnyalatok megjelenítésére alkalmas. Akkumulátor élettartama összehasonlíthatatlanul jobb, mint más eszközöké. Legnagyobb hátránya a színek hiánya és az, hogy videók megjelenítésére alkalmatlan, mivel a kép frissítése nagyon lassú.

Azon olvasók járnak jól egy e-könyv olvasóval, akik elsősorban a szórakoztató és szépirodalmat kedvelik. Az eszköz alkalmas több órás folyamatos olvasásra anélkül, hogy a legkisebb mértékben is irritálná a szemet.

Az első 3 eszköztípust ultra mobil eszköznek is hívhatjuk, hiszen méretük és súlyuk lehetővé teszik, hogy állandóan velünk legyenek. A három legnépszerűbb időrablót mutatja a következő ábra.

Időrablók

Számítógép, Laptop

Nem kifejezetten e-könyvek olvasására fejlesztették ki.  Elsősorban az üzleti életben használják rendszeresen elemzések, tanulmányok elektronikus verziójának olvasására. Mivel az Olvasók leginkább álló helyzetű lapokhoz szoktak, ezért a laptopok képernyőaránya szokatlan lehet az olvasáshoz. Súlyuk is 1,5-3 kg, ami szintén megnehezíti azt, hogy állandóan velünk legyen. Inkább olyan helyzetekben használjuk, amikor nincs nálunk kedvenc ultra mobil eszközünk.

Azon olvasóknak ajánljuk, akiknek nincs más ultra mobil eszköze, de mégis szeretne olvasni e-könyvet.

TV

Jelenleg Magyarországon még nincs példa a TV-s e-könyv olvasásra. A Teletext szolgáltatás tekinthető az e-könyvek elődjének ezen a platformon. Külföldön már vannak példák arra, hogy okosTV-ken, IPTV-ken könyveket is elérhetővé tesznek. A közeljövőben leginkább a képregények és egyéb, képekben és animációkban gazdag tartalmak esetén jöhet szóba a TV, mint megjelenítő eszköz. A célközönséget a fiatalok, gyerekek képviselik.

Összegzés

Amint látható, eszközök széles tárháza áll rendelkezésre e-könyvek olvasására. A műszaki kütyük folyamatos térnyerése jól mutatja, hogy már Magyarországon is emberek milliói rendelkeznek olyan készülékekkel, amelyek segítségével tudunk e-könyvet olvasni.

Te melyiket választanád?

Írta: Szűcs Roland

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Érdekel, hogyan csökkenthetsz az iskolakezdés kiadásain? | Book and Walk blog

Leave a comment

Your email address will not be published.


*