Az e-könyv nem ellenség, hanem barát!

Szakértők rengeteget vitatkoznak arról, hogy az e-könyv milyen módon szorítja ki a hagyományos, papír alapú olvasást.

Nagy valószínűséggel az amerikai piacon folyik a legélesebb verseny a világon. A legapróbb piaci résekre is több száz, ezres nagyságrendben harapnak rá a vállalatok. Így történt ez, az e-könyvek esetében is.

A Pew internet amerikai cég 2011 végi kutatásából több érdekesség is kiderült (eredeti angol nyelvű cikk elérhető itt). Az e-könyvet olvasó ügyfelek 88%-a olvas papír alapú könyvet is. Ez jól példázza, hogy felesleges a hangulatkeltés az e-könyv és a papír alapú könyvpiaci szereplői között.

e-könyv olvasók

Kép forrása: bigbookcase.wordpress.com

Az e-könyvet használó ügyfelek jóval több könyvet olvasnak, mint a kizárólag papír alapú könyvet használók. A statisztikák mögé nézve az is kiderül, hogy ennek két oka van. Az egyik ok a kényelemre vezethető vissza. Aki rendelkezik e-könyvek olvasására alkalmas eszközzel, azok korábbi szokásaikhoz képest jelentősen többet olvasnak. Így tehát piacnövelő ereje van a technológiának. A másik érdekes ok az, hogy azok vesznek e-könyv olvasó eszközt, akik eleve többet olvasnak az átlagnál. Itt is domináns tényező a kényelmi faktor.

A következtetés, amit le kell vonnunk, az magától értetődő, mégis tanulsága miatt érdemes le is írni. A világszerte stagnáló, enyhén csökkenő könyvpiac számára jó irány az e-könyvek kiadása. A másik fontos megállapítás pedig, hogy egy e-könyves fogyasztó átlagosan 1.5 vásárlóval egyenértékes. Így azon kiadók, akik nem veszik komolyan a digitális könyvkiadás szerepét, könnyen legjelentősebb vásárlóikat veszíthetik el.

Írta: Szűcs Roland

Leave a comment

Your email address will not be published.


*