3/3. cikk – Hogyan éljünk együtt a kalózokkal az e-könyv piacon?

Az előző két cikk (kalózkodás módja, kalózkodás okai) megállapításaira építve olyan megközelítést vázolok fel, amely egyrészt új megvilágításba helyezi a kalózok szerepét, másrészt olyan kezelési módozatokra fókuszál, amelyeket a kiadók, szerzők fel tudnak használni a jogosulatlan használat megfékezésére.

Mihez kezdünk hírnév nélkül?

Meglepőnek tűnhet, de az USA-ban az első könyves szerzők leleményesebbjei letöltik a tömörített e-könyvgyűjteményeket a kalóz oldalakról és hozzácsomagolják a saját e-könyvüket, majd így visszatöltik a portálra. Hogy miért jó ez nekik? A válasz egyszerű: olyan tömegekhez tud eljutni, ami több tízezer dolláros marketing költséggel sem érhető el. Az ismertségből azonban nem lehet kenyeret, vajat venni, de még csak a lakáshitelt sem lehet kifizetni. Mi akkor hát a titok a háttérben?

A titok nyitja a szájhagyomány útján terjedő marketingben keresendő. Ez a marketing újra a fókuszba került, miután az embereknek elege lett a tolakodó hirdetésekből. Manapság sokkal inkább hiszünk barátaink, ismerőseink ajánlásának. Amikor egy ismeretlen szerző könyvét illetéktelenül használják, valójában nem károsítják a szerzőt, hiszen a könyvet meg sem vásárolták volna. Ha a könyv tetszik az olvasónak, akkor ezt a XXI. században minden korábbinál több embernek tudják elmondani akár 1 perc alatt. Így egy illegális letöltés több tucat becsületes vásárlást is tud eredményezni.

Kalózok – amikor többet ártanak, mint használnak.

Nem ilyen rózsás a helyzet akkor, amikor ismert szerzőről van szó. Egyrészt az illegális használat ilyenkor valóban bevételt vesz el a könyvpiactól, másrészt a hírverés hatása sem olyan erős. Ilyenkor leginkább abban reménykedhet a szerző és a kiadó, hogy igényes olvasó nem használ pdf file-t, mert okostelefonokon és tábla pc-ken nagyon nehezen kezelhető. Az igényesebb felhasználók nem akarnak leizzadni a jobbra-balra, fel-le szkrollozás közben.

Két dolog segíthet még részben a jogosulatlan használat megelőzésében: DRM, speciális elemek a könyvben. Utóbbi megoldás azon alapul, hogy a könyvbe olyan multimédia elemeket tesznek, amelyek csak akkor használhatóak, ha speciális olvasóval nyitják meg őket. Például ha 360 fokos panorámakép van illusztrációként a könyvben, akkor ez csak abban az esetben jelenik meg hibátlanul, ha az olvasó kezeli ezen specialitásokat.

DRM

A DRM, mint a másik lehetséges védekezési forma, kétélű fegyvernek számít. Egyrészt véd a jogosulatlan felhasználók ellen, legtöbbször azonban az olvasási élmény rovására megy. De mi is az a DRM?

A kifejezés a Digital Rights Management rövidítése, ami szabadszavas fordításban egy digitális jogkezelő megoldás. Annyiban több a másolásvédelemnél, hogy a DRM meghatározhatja azt is, hogy ki lehet-e nyomtatni az e-könyvet, mennyit lehet belőle kimásolni, milyen időintervallumban lehet olvasni, stb. A DRM megoldásoknak több válfaja van.

DRM nélküli megoldás is létezik szép számmal a piacon. Leginkább a magánkiadásokat forgalmazó e-könyváruházak élnek vele. A fair play szelleméből indulnak ki, így költséget spórolnak meg, és természetesen tálcán kínálják a könyveket a jogosulatlan felhasználóknak is. Elsőre talán furcsán hangzik, de ez a modell is működhet, hiszen itt kis példányszámban eladott könyvekről van szó általában, az olvasók szétszórva helyezkednek el az országban, akik általában nem ismerik egymást, így nincs kinek tovább küldeni a könyvet, akit az adott téma érdekelhet.

Ráadásul itt elsősorban kevésbé ismert szerezőkről van szó, így számukra az ismertség megszerzése értékesebb, mint a kalózkodásból származó bevételkiesés.

A soft DRM általában olyan megoldásokat takar, amelynek keretében nem technológiailag próbálják megakadályozni a jogosulatlan olvasást, hanem úgy, hogy például a szövegbe, vagy akár a borító grafikájába bele generálják az ügyfél nevét. Így az ügyfeleket semmilyen kényelmetlenség nem éri, de legalább a szégyenérzetre apellálva csökkenteni lehet a jogosulatlan használat mértékét.

A hard DRM ezzel szemben technikai megoldást jelent, amivel megpróbálják ellehetetleníteni a hozzáférést. Ez általában olyan jól sikerül, hogy már magának az Olvasónak is nehézségei támadnak a saját könyve olvasásával. Az Adobe DRM megoldása a legelterjedtebb. Talán nincs a földön még egy olyan tényező, ami annyi kárt okozott volna az iparágnak, mint ez a megoldás. Az a probléma, hogy egyrészt az Adobe védelme már most fel van törve. Ha a Google-be beírjuk a „drm removal epub” kifejezést, akkor több mint 4 millió találatot kapunk. Összesen 1 percet sem vesz igénybe letöltéssel együtt az Adobe DRM feltörése. Másrészt olyan felületen kell megadni az olvasásra használt eszközöket, amelyek angol nyelvűek.

Van a hard DRM-nek egy olyan változata, ami az ügyfelet a legális tevékenységében nem korlátozza, ugyanakkor mégis, ha megpróbálja többszörözni a file-t, akkor a másik Olvasó nem tudja megnyitni. Ezek most vannak terjedőben és az teszi őket erőssé, hogy nem korlátozzák az ügyfélélményt, ugyanakkor kisebb arányban törik fel őket, mivel kis, ismeretlen cégek fejlesztik, ami nem hozza meg a nagy hackerek étvágyát.

Európai kitekintés – DRM.

Az iparág most keresi a különböző technológiákat arra, hogy milyen módszerekkel lehet az ügyfelek elijesztése nélkül tűrhető szintre szorítani az illetéktelen hozzáférés által okozott károkat. Végeztünk egy európai felmérést. A kutatás keretében több száz e-könyv forgalmazót elemeztünk, az általuk használt DRM módszert illetően.

 

A kördiagram azt mutatja, hogy Európa e-könyv áruházai milyen DRM megoldásokat használnak.

Kép forrása: Book and Walk Kft. és a Corvinus-EVK közös kutatása

Most már érthető, hogy miért kullog Európa az USA mögött. A terjesztők többsége olyan módszereket használ, aminek a segítségével magától a fizetős olvasótól is sikerül „megvédeni” a könyvet.

Zárásként azt szeretném kérni Tőletek, hogy komment formájában osszátok meg velem azt, hogyan tudjuk egyéb módszerekkel magunk javára fordítani a kalóz oldalak ténykedését, valamint a kalóz oldlak listája is hasznos lehet minden szereplő számára.

Írta: Szűcs Roland

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. 1/3. cikk - E-könyv kalózkodás | Book and Walk blog
  2. 2/3. cikk - Kalózkodás módja az e-könyvek világában | Book and Walk blog

Leave a comment

Your email address will not be published.


*