1/3. cikk – E-könyv kalózkodás

Az e-könyv kalózkodásról szóló sorozatunk első bejegyzése.

A kiadókat, szerzőket leginkább a kalózkodástól való félelem tartja távol a digitalis könyvkiadástól. Ebben a cikkben arra teszek kísérletet, hogy a vélt, valós félelmeket a helyükön kezeljük és objektív mércék alapján tudjuk megítélni a valós veszélyeket. A kalózkodás olyan összetett problémakör, hogy 3 altémára szedem szét: okok a kalózkodás kialakulásában, milyen formában valósul meg, végülpedig az optimális stratégia a kalózkodással való együttélés terén. Ez a cikk az első, az okok beazonosításával foglalkozik.

e-könyv kalózKalózkodás kapcsán az adott vállalkozások mindig az őket ért hátrányokat emelik ki, holott a kalózkodás költségoldalon jelentős megtakarításokkal jár. Gondoljunk csak a szoftverekre. Vannak olyan társadalmak, ahol a kalózkodásból származó előnyök nagyobbak, mint a hátrányok. Ez azonban nem nyugtatja meg azon becsületes szereplőket, akik szoftver licensz díjakat fizetnek, ugyanakkor a bevétel oldalon jelentős hiánnyal szembesülnek a jogosulatlan használat miatt.

Ahhoz, hogy a problémát kezelni tudjuk, először tisztában kell lennünk azzal, hogy mekkora is a baj, majd meg kell értenünk a kialakuláshoz vezető okokat. Fontos kihangsúlyozni, hogy kár csak akkor éri a szerzőket és kiadókat, ha a “tolvaj” egyébként megvette volna a könyvet fogyasztói áron, de talált ingyenes vagy olcsóbb megoldást. Az a tolvaj, akinek esze ágában sincs 1 Ft-ot is áldozni könyvre, cask mindent letöltöget magának, az nem hogy veszteséget nem jelent, de még jövedelmező is lehet a kiadók, szerzők számára. Ennek működését számításokkal alátámasztva egy következő cikkemben fogom kifejteni fontossága miatt.

Próbáljuk megérteni, mely tényezők erősítik a jogosulatlan használat elterjedését!

Rendelkezésre álló jövedelem

Ha egy adott terméknek az ára alacsony a jövedelmünkhöz képest, akkor nem kezdünk el kerülő megoldásokat keresni, hogyan tudnánk még olcsóbban beszerezni. Azokban az országokban, ahol az emberek rendelkezésére álló jövedelme alacsony, növeli a motivációt a jogosulatlan használat irányába. Nem véletlen, hogy azon országokban, ahol az egy főre jutó jövedelem alacsonyabb, sokkal magasabb a jogosulatlan felhasználók aránya. Így nem meglepő, hogy az afrikai országokban, Ázsiában és Európa szegényebb térségeiben ütötte fel a fejét leginkább.

Magas ár

Önmagában nem is feltétlenül a magas ár a probléma, hanem általában az, ha olyan költségtételeket kell megfizetnünk az árban, amelyek megspórolhatóak lennének. Ez volt az egyik fő ok, amiért Magyarországon teljesen kihaltak a CD terjesztő boltok. Az interneten gyakorlatilag költségmentesen lehet terjeszteni, így nem került volna bele az árkalkulációba a boltok magas bérleti díja, rezsije, a személyzet költsége. Hasonló jelenség figyelhető meg a könyvpiacon is. Az ország méretéhez képest sok, magas színvonalú és költségű könyvesbolt működik. Azok, akik nem akarják élvezni a könyvesbolt hangulátát, hőzöngenek, hogy miért vennék meg a könyvet magas áron, ha őket csak a tartalom érdekli, és nem a körítés. Erre a könyvszakma válasza az interneten keresztüli értékesítés volt. Ennek fogadtatása nagyon pozitív, hiszen a csökkenő könyvpiacon is folyamatosan nőni tudott az online könyveladás.

Előnytelen fogyasztói feltételek

Elsősorban a szakirodalom kapcsán jelentős probléma az, ami a zeneipar esetében is volt, nevezetesen, hogy csak egészben vásárolhatunk meg valamit, így olyanért is fizetnünk kell, ami értéktelen a számunkra. CD-k esetében akkor is ki kellett fizetni a CD árát, ha csak egy dal tetszett. Szakkönyveknél is gyakori probléma, hogy a fejezetek egy része nem érdekli az ügyfeleket, de attól még nem lehet csak a bennünket érdeklő részt megvásárolni. Papír könyveknél ez a helyzet megoldhatatlan, e-könyveknél viszont kezelhető. Nem is egy e-könyv áruház kínál fejezetenkénti vásárlási lehetőséget.

Lebukás kockázata, következményei

A digitalis termékek esetében, amilyen az e-könyv is, az az egyik legnagyobb probléma, hogy a fizetés nélküli olvasást nagyon nehéz tettenérni és ha még az meg is történik, a szankciók legtöbbször elmaradnak. Megszámlálhatatlan pszichológiai kísérlet igazolja, hogy ha nincsenek szankciók, vagy nagyon kicsi a lebukás kockázata, akkor még a legbecsületesebb vásárlók is meginognak.

Vírus hatás

Vírus hatás alatt azt értem, hogy egy adott felhasználó könnyen, gyorsan, járulékos költségek nélkül tovább tudja adni a terméket. Ez mind az e-könyvek, mind pedig a zenék és videók esetében így van. Ez az egyik legnagyobb hátránya az e-könyvnek a papír alapú könyvhöz képest. Utóbbit is kölcsön lehet adni, de nem lehet egyszerre 1000 embernek kölcsönadni. A papír alapú könyvet is lehet sokszorozni, de a fénymásolás költsége nem elhanyagolható, és az olvasási élmény sem összevethető

A probléma az, hogy minden előny, amit a papír könyvvel kapcsolatban mondtam, csak addig létezett, ameddig a papírkönyvek tördelése nem számítógépekkel történt. Mára ugyanis kivétel nélkül az összes nyomdába kerülő könyvnek elkészül az elektronikus verziója, tipikusan Adobe Indesign, vagy Quark nevű programokban. Innetől a nyomtatott verzióval teljesen megegyező elektronikus verzió áll elő, amelynek terjeszthetőségére ugyanúgy az e-könyves mechanizmusok érvényesek.

Jogi, adminisztratív korlátok

A kalózkodás és a lopás között nem tehetünk egyenlőségjelet. A kalózkodás sokszor a jogi korlátok megkerülésének az eszköze. Gondoljunk bele, ha van egy nagyszerű könyv, de az ügynökség egyetlen magyar kiadónak sem adja oda a fordítás és a forgalmazás jogát, miközben igény lenne rá. Ilyenkor nem szokatlan eset, hogy költséget és időt nem kímélve, közösségek “társadalmi munkában” lefordítják a könyvet és terjesztik az érdeklődők számára. Amit tehát a piac nem old meg, ott más lehetőség nem lévén jön a jogosulatlan használat.

Összefoglalás

A kalózkodást elsősegítő okok listája korántsem teljes, várom a Kedves Olvasók véleményét és ötleteit, hogy teljessé tehessem ezt. Amint a fenti felsorolásból látható, Magyarországra majdnem mindegyik ok kiemelten jellemző, és ez nem csak a könyvek piacára, hanem a zene, video és szoftverek terjesztésére is igaz. A helyzet rossz, de nem reménytelen. A következő cikkben bemutatom a kalózkodás formáit, majd a kalózkodással való hatékony együttélésre teszek javaslatot.

Írta: Szűcs Roland

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 3/3. cikk - Hogyan éljünk együtt a kalózokkal az e-könyv piacon? | Book and Walk blog

Leave a comment

Your email address will not be published.


*