Milyen eszközön olvassunk e-könyvet? – az e-könyv olvasók

Ez a bejegyzés tulajdonképpen az előző folytatása, de most a kifejezetten digitális könyvek olvasására kifejlesztett e-könyv olvasókról lesz szó. Működésüket jól szemlélteti a következő rövid videó, amit sajnos csak angol nyelven találtam meg:

Az e-ink alapú olvasók előnye, hogy nem rongálják a szemet (nincs fényerő), minimális energiafogyasztással működnek és napfényben is jól olvashatók. A készülékeknek azonban hátrányuk is van, mégpedig az, hogy legtöbbjük csak szürkeárnyalatos megjelenítést tesz lehetővé, rossz fényviszonyok között nehezen olvashatók (csakúgy, mint a hagyományos könyvek), és nincs, vagy csak korlátozott lehetőségünk van internetezni rajtuk.

Most is kiemeltünk három példát különböző árkategóriákban, amiket röviden be is mutatunk.

Alcor Poet

kép forrása: alcordigital.hu

 

Az Alcor gyártó Poet nevű készüléke színes, 5”-es képernyővel rendelkezik, és alkalmas zene, videó és kép lejátszására, valamint rendelkezik USB és fülhallgató csatlakozóval. Beépített mikrofonjának köszönhetően alkalmas hangfelvételek készítésére is.

 

Amazon Kindle Keyboard 3G

kép forrása: amazon.co.uk

 

Az Amazon Kindle Keyboard 3G a legnépszerűbb e-könyv olvasók egyike, nem véletlenül. Könnyű, egyszerű kezelni és a megjelenése is igényes. A készüléket érdemes Amerikából megrendelni, mivel ára még így sem mondható magasnak. A készüléken csak az Amazon e-könyv áruháza érhető el, így tehát a készüléken keresztül is vásárolhatunk e-könyvet.

 

Koobe Classic Plus

kép forrása: edigital.hu

Ennél egy fokkal drágább a Koobe Classic Plus olvasója. Fekete-fehér, 6” kijelzője tükröződésmentes, így napsütésben is lehet olvasni. A készülék teljes körűen támogatja a magyar nyelvet, egyszerűen kezelhető, és az Alcor Poet készüléknél lényegesen több formátumot képes olvasni.

 

A könnyebb összehasonlítás érdekében:

Gyártó/
típus

Képernyő méret

Színes kijelző

Méretek (m/sz/v;mm)

Internet

Kép, videó, zene

Belső memória/
bővíthető

Ár (Ft)

Alcor Poet

5”

igen

148x104x10

nincs

igen

2 GB/
igen

24.900

Amazon Kindle Keyboard 3G

6”

nem (eInk)

190x123x8,5

korlátozott

nem

4 GB/nem

kb. 35.000

Koobe Classic Plus

6”

nem (eInk)

184x121x10

nincs

nem

512 MB/igen

40.900

 
Írta: Zsófia Kárpáti

1 Comments

  1. Hogy egy év alatt mit fejlődött az e-könyv olvasók ipara, azon már nem is csodálkozom. Egyszerre jelent meg februárban a Koobe i62 Angel Glow HD tip. alapvilágítós (beépített) olvasója és a Kindle Paperwhite-ja, szintén világítással egybekötve. Még az áruk is hasonló, közelít a 60 ezerhez. Viszont csodálatos darabok. A Koobe 4 GB-os, de SD mikrokártyával bővíthető, a Kindle 2 GB-os és nem bővíthető. Egyiken sem lehet semmi mást csinálni, csak olvasni. De hát erre rendeltetett mindkettő, nem igaz? A felbontásuk nagyszerű, saját világítás nélkül is nagyszerűen olvashatóak. Viszont, ha az ágyban olvasnál, még kislámpa sem szükséges. Szerintem e-könyv olvasásához e-könyv olvasó használata a legcélszerűbb.

3 Trackbacks & Pingbacks

  1. Melyik típusú eszközön olvassak ebook-ot? Tablet PC vs E-olvasó. | Book and Walk blog
  2. Érdekel, hogyan csökkenthetsz az iskolakezdés kiadásain? | Book and Walk blog
  3. Spórolj az iskolakezdésen! | Book and Walk Magyarország blog

Leave a comment

Your email address will not be published.


*