Milyen eszközön olvassunk e-könyvet? – a tabletek

Az e-könyv piac egyre inkább növekszik, mi pedig összehasonlítjuk azokat az eszközöket, amelyeken valóban élményt jelent az olvasás. E-könyvet manapság már számos eszközön lehet olvasni: számítógépen, okostelefonon, táblagépen és e-könyv olvasókon. Most a tabletekről lesz szó.

E-könyvek olvasására az egyik legjellemzőbb eszközök a táblagépek.

A táblagépek előnye, hogy színesek, teljes körűen támogatják a multimédiás megoldásokat, kivétel nélkül rendelkeznek érintőképernyővel és számtalan más dologra is használhatóak (filmnézés, internetezés, fotózás stb.). Hátrányuk azonban, hogy jobban fárasztják a szemet az olvasás során, és sokkal gyorsabban lemerülnek, mint a hagyományos e-könyv olvasók.

Vizsgáljunk meg több árkategóriában egy-egy modellt közelebbről!

Kétségkívül a legdivatosabb tablet az Apple iPad-je, a második széria azonban már a 200 ezer forintos határt is átlépheti. A következőkből kiderül, hogy nem szükséges ekkora összeget kiadni egy Androidos táblagépre, azonban a minőséget meg kell fizetni.

Funscreen tab 7

kép forrása: edigital.hu

A Funscreen Tab 7 a legalacsonyabb árkategóriás táblagépeket képviseli. 7”-os érintőképernyővel rendelkezik, azonban egy régebbi, 2.2-es Android fut rajta. Érintőképernyője nem mondható érzékenynek, majdhogynem nyomni kell érintés helyett. A legtöbb e-könyv olvasónál nehezebb és nagyobb, azonban rendelkezik kamerával, és internetezni is lehet vele.

 

Apple iPad 2

kép forrása: pixmania.hu

Az Apple iPad 2-je kétségtelenül a legnépszerűbb készülék, emellett magas minőséget is képvisel, amit bizony meg is kell fizetni. Teljes körűen támogatja az interaktív könyvek megjelenítését, hatalmas érintőképernyője pedig tökéletesen érzékeny, csúcsminőségű. Belső memóriája típustól függ. Lehetőség nyílik vele HD videó felvételére, ezen kívül erős akkumlátor és szupergyors grafika jellemzi.

 

Wayteq xTAB-100

kép forrása: wayteq.hu

A Wayteq xTAB-100-at leginkább az iPad-hez lehet hasonlítani, azonban jelentősen olcsóbb, igaz minőségben is csak maximum megközelíteni tudja vetélytársát. Ennek ellenére még mindig magasabb minőséget képvisel a hasonló árkategóriájú termékeknél. Rendelkezik Bluetooth kapcsolattal és HDMI-vel is.

 

 

Fontos kiemelni, hogy érintőképernyős eszközök (elsősorban tabletek) esetén nagy jelentősége van annak, hogy a képernyő kapacitív vagy rezisztív. Az alacsonyabb árkategóriájú táblagépek általában rezisztív képernyővel rendelkeznek, melyeket nem elég megérinteni, majdhogynem nyomni kell. Ez nagy mértékben rontja a felhasználói élményt. A kapacitív képernyőket elég csak megérinteni, így tökéletesen hozzájárulnak a felhasználói élmény növeléséhez.

Amennyiben tökéletes olvasásélményt szeretnénk, elsősorban tableteket érdemes használni, hiszen az interaktív e-könyveket csak ezeken lehet olvasni, nem beszélve a vizuális effektekről és az olvasók aktivizálásáról.

Összefoglalásként:

Gyártó/
típus

Képernyő méret

Operációs rendszer

Méretek (m/sz/v;mm)

Internet

Kép, videó, zene

Belső memória/
bővíthető

Ár (Ft)

Funscreen Tab 7

7” dual-touch resistive

Android 2.2

198x127x9

van

igen

2 GB/
igen

26.125

Apple iPad 2

9,7” multi- touch

iOS 5

241x186x8,8

van

igen

16-32-64/
nem

120-220.000

Wayteq xTAB-100

10” multi-touch

Android 2.3

249x196x13,5

WiFi

igen

4 GB/
igen

62.000

 
Írta: Zsófia Kárpáti

1 Comments

  1. Igazán nem vitatkozni akarok, de kihagytad az egyik legnépszerűbbet és még megfizethetőt, a Samsungot.
    Egyébként könyvet olvasni leginkább e-könyvolvasón lehet és érdemes, mondjuk egy Kindle PPW-nak kapacitiv érintőképernyője van wifivel ellátva, tehát böngészni is lehet vele. Igaz, én nem nagyon szoktam, mert nagyon hamar lemerül a könyv, ami egyébként wifivel és belső világítással, napi egy-másfél órás olvasással kb. 6 hétig ”bírja” szuflával. E-inkes, tehát nem bántja a szemet ellentétben a tablettel, ami viszont napi normál (tehát nem könyves) használat után is lemerül estére. Pont úgy, mint az okostelefon. Persze az is igaz, hogy a Kindle 6″-os, a Samsung tab 7″-os. Tehát választék van dögivel. Egyet nem szabad szerintem: megvenni a legolcsóbbat…:-)

4 Trackbacks & Pingbacks

  1. A legolcsóbb e-könyv olvasásra alkalmas eszközök | Book and Walk blog
  2. A legolcsóbb e-könyv olvasásra alkalmas eszközök | Book and Walk blog
  3. Melyik típusú eszközön olvassak ebook-ot? Tablet PC vs E-olvasó. | Book and Walk blog
  4. Spórolj az iskolakezdésen! | Book and Walk Magyarország blog

Leave a comment

Your email address will not be published.


*