Az e-könyvek új generációja

Mit tudhatunk az e-könyvek jövőjéről?

Magyarországon már most is kaphatóak a klasszikus értelemben vett e-könyvek, azaz a hagyományos könyvek digitalizált formája. Olvashatóak kifejezetten erre való ekönyv olvasókon, illetve tableten, okostelefonon, és számítógépen. Ezeket nevezhetjük első generációs e-könyveknek.

e-könyv olvasó eszközök

electronics.tradetang.com

Azonban az elektronikus tartalmak lehetőséget adnak arra, hogy újraértelmezzük a könyv fogalmát. Hiszen miért is ne kombinálhatnánk a képi megjelenést, hangot, szöveget. Korábbi bejegyzésemben egy videót osztottam meg veletek, ami előrevetítette az e-könyvek második generációját. Ha ezek a tartalmak elérnek Magyarországra, akkor tabletünkön, okostelefonunkon már 3 dimenzióban is megtekinthetjük a történelmi helyszíneket, például így:

Vagy beszélhetünk digitalizált nyelvkönyvről, ami kattintásra kimondja a szavakat, leellenőrzi tesztjeinket, így szinte angoltanárunk lehet. Lehetőséget kapunk arra, hogy mesekönyveket keltsünk életre animációkkal, ahogy azt ebben a videóban láthatjuk:

Egyszóval az e-könyvek második generációja már túlszárnyalja a fogalom létrehozóját, a nyomtatott tartalmakat. Az alkotók kreativitásán múlik csak, milyen eszközöket kapunk a kezünkbe ahhoz, hogy érdekesebbé tegyük a tanulást és újraértelmezzük a könyvolvasás fogalmát. Így ismét széles körben elterjedhet a szórakozás ezen formája.
Írta: Zsófia Kárpáti

Leave a comment

Your email address will not be published.


*