Miért jó az e-könyv?

Ha szóba kerül beszélgetéseim során az e-könyv, sokszor előfordul, hogy nem tudják, tulajdonképpen miről is van szó. Ekkor igyekszem először tisztázni a fogalmat.

Ha az interneten rákeresünk, hogy mi az az ekönyv, elsőként a Wikipedia oldala ugrik fel: „Az e-könyv az elektronikus formában létrehozott és terjesztett szöveget és egyes esetekben grafikát tartalmazó fájl, ami digitális megfelelője a nyomtatott könyvnek. Használatához, olvasáshoz megfelelő elektronikai eszköz szükséges.”

Tehát az e-könyv röviden a nyomtatott könyv digitális megfelelője. De miért jó ez nekünk?

e-könyv olvasás

kép forrása: teleread.com

Sokan előnyben részesítik a „valódi” könyveket, mert azokat tapintani, lapozni, szagolni lehet. Azonban a digitális olvasásnak is vannak előnyei, hiszen számos új lehetőséget nyújt nekünk. Például egy nyomtatott könyvben nem tudunk szavakat gyorsan kikeresni, nagy helyet foglalnak, ha jegyzetelni akarunk bele az nyomot hagy, gyorsan amortizálódik.

Ezzel szemben az e-könyv teljes tartalmában könnyen és gyorsan tudunk keresni. A számítógép látja az egész szöveget és grafikát, azaz elemezni és rendszerezni is képes azt. A nyomtatás, a tárolás, az árusítás pénzbe kerül, ezért a digitális formátumok olcsóbbak. Ebben az esetben készlethiány sem léphet fel, illetve sorban sem kell állnunk az e-könyvekért, otthonról interneten keresztül megvásárolhatóak, és másodperceken belül olvashatóak. Mivel nem foglal fizikai helyet, akár több száz, vagy ezer könyvet is magunknál tarthatunk egy apró készüléken. Ez különösen akkor jó, ha utazunk, hiszen elképzelhetetlen, hogy az ember ennyi olvasmányt hurcoljon magával.

Ezen túl a kiadók csak az aktuális és jól fogyó darabokat árusítják, mivel nem tudják a világon megalkotott összes művet legyárttatni, tárolni. Digitális formában viszont ki nem adott, vagy rég elfeledett tartalmakhoz is hozzájuthatunk. Végül, de nem utolsó sorban az is fontos tulajdonsága, hogy a számítógépen való tárolás környezetbarát, abból a tekintetből mindenképp, hogy legalább kevesebb fát használnak fel nyomtatásra.

Szóval rengeteg előnyt fel lehet sorolni az ekönyvek mellett, és ezek még csak a digitalizált tartalmakra vonatkoznak. A jövőt azonban ezek a könyvek képviselik:


Írta: Zsófia Kárpáti

4 Comments

 1. Szinte hihetetlen, milyen lehetőségek vannak! A videó nagyon meggyőző 🙂

 2. Marhaság.
  Valójában arról szól a dolog, hogy a digitális tartalom megszerzése csak jogdíj / fizetés ellenében történhet! A letöltés ellenőrizhető, a megosztás ellenőrizhető, az érdeklődési kör ellenőrizhető! A digitális tartalom manipulálható, az után keresés kizárt!
  A különböző kiadások egybevetése kizárt!
  Úgyhogy jobb a könyv!
  Az csak egyszer kell megjelentetni és …
  …ja, hát…vigyázni kell rá!

  • Kedves Viharmadár!
   A vásárló a nyomtatott könyv megvételével szintén rendezi a “jogdíjat” is. Amiket felsorolt, válóban ellenőrizhetőek online vásárlás esetén, ezek nem csak e-könyvek megvételekor fellépő lehetőségek. Nem csak a digitális tartalom manipulálható, ha erre gondol, bár ezt a mondatot, illetve a “különböző kiadások egybevetése kizárt” kijelentést nem értem. A nyomtatott könyvet többször kell kiadni/megjelentetni ahhoz, hogy újra lehessen vásárolni, a digitális könyv nincs megjelenéshez kötve, bármikor letölthető. Ha viszont a “megjelentetni” alatt a vásárlást érti, nos, az e-könyvet is elég egyszer megvenni és az nem fog elveszi, se rongálódni. Had ajánljam figyelmébe a Szakmai rovatunkat (http://blog.bookandwalk.hu/category/fooldal/szakembereknek/), itt minden költséggel és megosztással kapcsolatos információt megtalál.
   Köszönöm a hozzászólást!

 3. Nyilván bennem van a hiba, de én nem is értem, hogy Viharmadár miről beszél! Jogdíj? Kiadás? Nem sorolom, szerintem nagyon is összezavarja valamivel. December eleje óta van e-könyvem, azóta csak töltöm, olvasom és nem mászok le róla. Annyi könyvem van már rajta, amennyit életem végéig nem tudok elolvasni és igyekszem olcsó, ill. éppen leárazott könyvekkel teletenni. Tehát még csak nem is drága. Úgy gondolom, hogy 5 hónap alatt máris behozta az olvasó az árát. Arról nem beszélve, hogy micsoda nagyszerű szórakozás a könyvböngészés, utána a vásárlás, ami majdnem 1 percet is igénybe vehet…:-D

Leave a comment

Your email address will not be published.


*